EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

‘Door oogbeweging minder gevoelig worden en opnieuw verwerken’. EMDR is een effectieve vorm van psychotherapie. Je denkt aan een emotioneel probleem en daarbij beweeg je tegelijkertijd - onder begeleiding- met je ogen heen en weer. In veel gevallen vermindert en verdwijnt het probleem. In plaats daarvan ontstaat bijvoorbeeld kracht en zelfvertrouwen.

EMDR wordt veelal toegepast bij traumatische stressverwerking. Zo bleek het in mijn praktijk effectief bij bijvoorbeeld agressie, bij niet alleen kunnen zijn, bij angstgevoelens die opgeroepen werden door een speciaal geluid, en bij het in contact komen met giftige vloeistof.

EMDR kan daarnaast een geschikte therapeutische methode zijn voor emotionele problemen, waarbij we ons niet bewust zijn van de negatieve belemmerende overtuigingen en opvattingen over onszelf en de wereld waarin wij leven.
Wat minder bekend is, maar waar EMDR ook geschikt voor kan zijn, is voor het installeren van hulpbronnen en als hulp bij toekomstige gebeurtenissen waarvoor angst bestaat. Of waar bijvoorbeeld kracht denkbeeldig voor ontbreekt. Denk aan een moeilijk gesprek, het geven van een presentatie, en zelfs het laten liggen van een sigaret.

Hoezo EMDR?

  • Soms neemt een ervaring dusdanig ruimte in beslag, dat het te pijnlijk is om die zelf te verwerken. EMDR kan hiervoor een bijzondere hulpmiddel zijn.
  • Iets specifieks lukt niet
  • Een terugkerend patroon