Focussen

Focussen is het proces van luisteren naar je lijf op een zachtaardige, accepterende manier; je hoort dan de boodschappen die je innerlijk je stuurt. Het is een proces van respect voor de wijsheid binnen in je, waarbij je bewust wordt van een dieperliggende laag van weten die zich via je lichaam kenbaar maakt. Je brengt contact tot stand met een bijzondere vorm van innerlijk lichamelijk gewaar zijn. Dit innerlijke gewaarzijn wordt omschreven als een ‘ervaren gevoel’ (felt sense). Dit doe je door met je aandacht naar je ademhalingsgebied te gaan, het gebied van je keel, borst, buik, bekken. Als begeleider begeleid ik je om met je aandacht naar binnen te gaan en daar voor enige tijd te zijn. Denk aan de gezegdes zoals ‘een kriebel in mijn keel, een kloppend hart, vlinders in mijn buik, een steen op mijn maag’ en nog vele andere.

Focussen is geen meditatie of ontspanningsmethode. Ook je hoofd hoort bij je lijf en je gebruikt het juist om te kunnen luisteren, te exploreren en ‘in gesprek te gaan’. Bij focussen komt de verandering in stappen, doorgaans kleine stukjes inzicht, die elk op zich goed voelen en een beetje (soms veel) verschil in het lichaam teweegbrengen. Focussen leert je om bij je emoties en gevoelens te zijn. Zodat je er niet helemaal in wegzakt en de emoties je niet overspoelen. Of er niet van wegloopt, er vandaan, wat ook niet help, omdat ze dan alleen maar meer om aandacht vragen.

Het doel is om een dialoog tot stand te brengen tussen gevoel en verstand, hetgeen leidt tot inzicht, lichamelijke ontspanning en positieve veranderingen in je leven. Een niet-oordelende, niet-analyserende, niet-interpreterende dialoog. Een waarnemend en aandachtig luisteren bij wat is. Een veel gehoorde uitspraak is “oh, het voelt alsof er een frisse wind door een bedompte kamer heeft gewaaid. Het raam staat open, ik voel weer lucht en ruimte!

Waarom zou je een of meerdere sessies Focussen ervaren?

  • Om meer en meer te leren voelen
  • Om een waarnemer te worden van wat in je is, wat is, erbij te zijn
  • Voor een zachtaardige aanpak
  • Je hart leidend te laten zijn en je verstand dienend

Kosten: 75 euro excl BTW
Duur: 1 tot max 1,5 uur
Maak een afspraak via info@evenwichtinjeleven.nl.