inca

Inca Medicina

Inca Medicina is de kennis en wijsheid vanuit de Incaleer voor heling en gezondheid op alle vlakken. Voor fysiek gezond zijn, authentiek zijn, in je kracht staan en vanuit je krachtcentrum omgaan met de omgeving om je heen, neerzetten wat je jezelf toewenst. Het betreft het 'Meester zijn van levende energie', 'energetisch dokter' zijn.

Don Alejandro Apazza Machaca, een krachtige Paqo Pampamesayok uit het Querosgebied in het Andesgebergte van Peru is mijn leermeester, we zijn familie. Hij volgt zijn oproep om deze leer te verspreiden naar het Westen voordat deze diepgaande kennis en wijsheid verloren gaat. Hij is een directe afstammeling van de Inca’s en komt uit een krachtige familie van paqos. Hij brengt regelmatig bezoeken aan Nederland samen met bijvoorbeeld zijn zus Doña Maria (Nusta Paqo Altomesayok), zijn zoon Don Justo (Paqo Pampamesayok) en zijn jongste zoon Don Raoul (Paqo Pampamesayok).

De oproep om naar Peru te gaan heb ik opgemerkt toen ik net burn-out raakte. Veertien jaar later reisde ik dan eindelijk naar Peru om daar op een van de laatste dagen Don Alejandro te ontmoeten. Wat een bijzondere man, wat een bijzonder mens en wat een bijzondere dag heb ik toen beleefd. Het pakte me beet met als gevolg dat ik de school van Don Alejandro ben ingestapt en elke dag ‘Inca Medicina’ praktiseer. Een prachtige toevoeging (understatement!) aan het spirituele pad wat ik al zolang volg. Ook dit past weer volledig in elkaar. Inmiddels ben ik 5x naar Peru gereisd om elke keer te werken met mijn meester Don Alejandro en zijn familie.

Een Paqo Pampamesayok is een hoeder van de Aarde, een Altomesayok een hoeder van de sterren, ze zijn kinderen van de zon en absolute meesters van levende energie.

Juist hun leer geeft handen en voeten aan het spiritueel zijn in het dagelijkse leven. Doen! Zelf doen! Het pad volgen van de Incaleer, wordt het regenboogpad genoemd, het pad van het hart en wordt ook vaak aangegeven als het pad van de eenvoud. Wanneer ik zelf in hun nabijheid ben, raak ik altijd vervuld met hun prachtige lichte, wonderlijke energie. Het denken (niet te verwarren met een heldere ratio) lost op en het leven keert terug naar eenvoud.

Inmiddels reik ik de helende werking van de Incaleer met diepe dankbaarheid, blijdschap en liefdevol hartbewustzijn aan in individuele sessies, draag het uit in workshops én geef ik de trainingen door met instemming en de zegening van Don Alejandro.

De reinigingen, zegeningen en helingen werken krachtig door! En je kunt een en ander leren om zelf toe te passen. Zo zijn we weer terug bij het zelfhelend vermogen van de mens.

Individuele sessies

 • Reinigings- en zegeningssessies
 • Reiniging en zegening van huis (en/of werkomgeving)
 • Despacho (Ceremonie, ritueel)
 • Heling (waaronder zielsdelen terug halen)
 • Een inwijding ontvangen (de 3 grote inwijdingen, de Hatun Karpay)

Workshops  en Trainingen Inca Medicina

 • Huchatraining
 • Mesatraining
 • Workshop Despacho maken (Een ceremonie, offer, ritueel)
 • Workshop De drie winden en vele andere workshops
 • Chumpi workshop
 • Nusta Karpay workshop (2-daagse of 7 dagdelen)
 • Oefendag
 • 3-jarige basistraining Paqo Pampamesayok

Individuele sessies

Reinigings- en zegeningssessies

  

Afhankelijk van de persoon (maatwerk) zijn er meerdere manieren om zware energie te verwijderen en met lichte energie op te vullen.
Zoals:

 • Hucha-reiniging met speciale Hucha-stenen
 • Reiniging en zegening met de met behulp van veren, bloem en water
 • Een reiniging en zegening met water, bloemen, garen en de nawi’s (chakra’s): Khipu Kamalluq
 • Een sterke zegening met de Khuya-Mesa
 • Zeer sterke reiniging voor het weghalen van entiteiten met aparte techniek

Reiniging en zegening van huis (en/of werkomgeving)

Als je beseft dat alles energie is, is dus ook een huis, een plek energie en gevuld met energie.
Ook je huis, je woon- en je werkomgeving kunnen vervuild raken of zijn. Door jezelf of door de aanwezigheid van andere energieën. Misschien ken je dat gevoel wel. Je betreedt een ruimte en het voelt om de een of andere reden niet goed of zwaar. Je kunt de ruimte natuurlijk zelf al een handje helpen bij het reinigen, door simpelweg de ruimte regelmatig schoon te maken, de ramen open te zetten, daglicht binnen te laten, op te ruimen..
Er kunnen echter omstandigheden zijn waardoor de kans groot is dat er zware energie aanwezig is en je hulp wilt inroepen.

Denk eens aan de volgende omstandigheden:

 • Een scheiding
 • Een overlijden
 • Tijdens en na een periode van ziekte
 • Zware tijden door welke omstandigheden dan ook
 • Het voelt alsof er een energie in huis is, die je niet kan plaatsen en die niet goed voelt

En ook..

 • Het betrekken van een nieuw huis
 • Na bijvoorbeeld een maandenlange verbouwing

...om je leefomgeving je eigen te maken!

Despacho (Ceremonie, ritueel)

  

Een Despacho is een ritueel, een ceremonie voor overgave en dankbaarheid. Voor het herstellen van de wederkerigheid, het geven en nemen (Ayni) , in harmonie brengen en verkeren in perfecte balans. En het is een offer dat je brengt aan bijvoorbeeld Pacha Mama, Moeder Aarde en/of andere spirits en energiebronnen.

Tijdens de ceremonie roepen we de liefdevolle energieën aan en vragen we hun hulp. We bidden en brengen onze wensen op een speciale wijze in. In liefdevolle stille aandacht, met respect en dankbaarheid en bewuste intentie worden ingrediënten in de Despacho geplaatst. Elk ingrediënt heeft zelf ook weer een speciale betekenis. Zo ontstaat telkens weer een bijzonder offer, en ziet er als een prachtig kunstwerk uit. De Despacho wordt geofferd aan het vuur, of het water, of begraven in de aarde. Door het maken en offeren van een Despacho, vragen en wensen we en vergeten we niet onze dankbaarheid te tonen voor alles wat voor ons wordt gedaan!

Speciale individuele despachos

Er zijn vele soorten Despacho, afhankelijk van het thema waarvoor een Despacho plaats vindt. En je kunt de Despacho ook voor alles laten plaats vinden: voor je relatie(s), voor je werk, je privésituatie, voor veilig reizen, voor je omgeving, je familie, je huis. Je schenkt van alles voor wat symbool voor je staat vanuit je hart.

Voorbeelden:

 • Hucha Despacho, waarbij de intentie is om de zware energie op te lossen en ruimte te maken voor en het opnemen van lichte energie, Sami.
 • Helings Despacho, het woord zegt het al, een despacho speciaal voor jou, voor heling en gezondheid (deze kan ook op afstand worden gemaakt)
 • Thurky Despacho voor heling, terughalen van zielsdelen wanneer iemand heel erg ziek is en van alles is geprobeerd.
 • Despacho emergencia: deze despacho wordt op afstand gemaakt bij nood (in geval van bv. een ongeluk, een ziekenhuisopname)

Heling

Een heling ontvangen is een welzijn voor heel je menselijk wezen!  Een heling werkt op je energetische lichaam om het in evenwicht en harmonie te brengen. Waar nodig wordt het lichaam ontdaan van entiteiten en ook waar nodig worden zielsdeeltjes terug gehaald. In de visie van de Inca’s heeft elk lichaamsdeel een zielsdeel wat bij een ongeluk, trauma, drama en onbewuste gebeurtenissen met flinke impact verloren kan gaan. Een heling heeft effect op de staat van zijn van zowel het fysieke, emotionele, mentale, spirituele en etherische lichaam.

Dit is een individuele sessie en begint met een kort gesprekje. Daarna volgt een hucha-reiniging om je te ontdoen van ongewenste energie. Daarna begint de eigenlijke heling waarbij je ligt (met je kleding aan).  We sluiten af met een gesprekje met zo mogelijk tips om mee verder te gaan. Een heling werkt nog zo’n 6 weken door.

Een inwijding ontvangen (Hatun Karpay: Munay. Yachay, Llankay)

De hoofdinwijdingen zijn de drie inwijdingen van de Hatun Karpay. De inwijdingen helpen jou je met je ziel te verbinden met het pad van de schoonheid om jouw missie in dit leven te manifesteren. De Hatun Karpay bestaat uit de Munay Karpay, het openen van het hart en de eerste inwijding om te ontvangen, de Yachay Karpay, het openen van de energetische maag waar het intuïtief weten huist en de Llankay Karpay, het openen van het derde oog, het werken met de geest, de ratio. De drie inwijdingen samen verbinden het hart met het weten en de ratio zodat er een eenheid en inzicht ontstaat, die ons in staat stelt om de werkelijkheid te zien en te ervaren zoals deze werkelijk is.

Tussen het ontvangen van de inwijdingen in wordt minimaal een tijd van 6 maanden aangeraden. Het is een serieus pad. Voor het ontvangen van de eerste inwijding wordt verwacht dat je een begin hebt gemaakt met je KhuyaMesa (zie Mesa-training). Een inwijding begint met een klein gesprekje, waarna je wordt gereinigd. En aan het eind sluiten we weer af met een gesprekje om de ervaring te delen.

Workshops Inca Medicina

Algemeen

Zie voor data voor diverse workshops de agenda of informeer via info@evenwichtinjeleven.nl. Je kunt een workshop ook aanvragen (minimaal 2 personen). Alle informatie en ceremonieën van deze Inca Medicina workshops zijn authentiek doorgegeven door Don Alejandro.

Huchaworkshop

(Hucha is zware energie , zie de uitleg boven)

In een huchaworkshop leer je zelf een methode om te reinigen. Allereerst ontvang je een huchareiniging, je krijgt uitleg en daarna leer je jezelf en een ander te reinigen.

Met de huchareiniging werk je met stenen. Bij voorkeur (het is een voorkeur, geen moeten) een ronde zwarte steen voor Mama Serena en een ovale donkergrijze voor Inca Huascar, die je in of bij het water vindt. Je kunt vanaf nu gaan zoeken naar je eigen stenen en breng ze dan mee. Ik heb zelf ook setjes, dus mocht het niet lukken dan is dat geen probleem.

Je stenen worden deze dag geïnitieerd en gezegend.

De huchaworkshop is een basisworkshop op het Regenboogpad. Het is een essentiële workshop, want alles is energie en de Paqos zijn hier heel bewust van en reinigen zich heel regelmatig op deze wijze. Hoe fijn is het om te leren zelf je eigen energielichamen te reinigen! De dag zal eindigen met een huchadespacho (zie ook informatie Despacho), waarin we ook om reiniging vragen.

Mesatraining

‘Mesa’ betekent tafel en is jouw medicijnbundel. In de Mesa komen stenen, die jouw krachtstenen gaan worden: ‘kuyas’. Je Mesa bestaat straks uit 12 stenen. Stenen uit de natuur, uit de bergen, bij het water (alle stenen hier in de buurt vind je ‘bij’ het water). Stenen van Pachamama, Moeder Aarde. Stenen zijn een bron van informatie, stenen leven en hebben een ziel. Met een Mesa mediteer je, wissel je informatie uit,  en gebruik je voor je reiniging en zegening. Een Mesa verbindt je met de natuur, de diepe wijsheid van Pachamama en de universele energie. Voel je je aangeroepen tot het volgen van het regenboogpad, het pad van de Inca’s voor reiniging, heling, zegening en verlossing dan begint het met het samenstellen van je Mesa. Je Mesa neem je mee bij alle ceremoniën, inwijdingen, helingen en wat zoal meer op je pad komt.

Weet je nog niet of je het pad wil volgen? Een Mesa is een krachtvoorwerp en kan je heel dienstbaar zijn door je rust te geven, kracht, bescherming en bijvoorbeeld troost. Ik leg mijn Mesa altijd dichtbij wanneer ik slapen ga. Soms lig ik wakker en kan ik onrustig zijn. Dan leg ik de Mesa op de plek waar het onrustig voelt en ik vraag of de stenen me helpen om in slaap te vallen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het heel heilzaam is.

Tijdens de Mesatraining ontvang je de informatie over het creëren van je eigen Mesa. We mediteren met de Mesa waarbij je word begeleid. In de middag maken we gezamenlijk een waterdespacho voor de Mesa’s en de nieuwe Mesadragers! Deze despacho offeren we aan het natuurlijk water in de buurt.

Workshop Despacho maken (Een ceremonie, offer, ritueel)

  

We maken tijdens deze workshop ieder voor zich een Despacho (zie informatie Despacho). Je krijgt informatie over de vier windrichtingen, het aanroepen daarvan, uitleg over de gehele ceremonie en de betekenis van ingrediënten, die je in de Despacho inbrengt. Aan het einde zullen we de Despacho in het vuur brengen zodat onze offers en wensen door het vuur de kosmos in worden gebracht.

Workshop De drie winden

Zonder de Wind is er geen leven. Zo draagt bijvoorbeeld de wind zaadjes mee van bloemen zodat ze elders weer in Pachamama kunnen aarden en groeien. Er zijn 3 Winden, uit de Uku Pacha, de Kay Pacha en de Hanaq Pacha. Een zacht briesje , een orkaan, wind die van Mama Cocha komt, de Apus, of van Taitai Inti. Soms brengt de Wind allerlei hucha mee en kan ziekmakend zijn.

In deze workshop leer je alles over de verschillende Winden, de goede en de slechte Wind en de met de Winden verbonden energieën en spirits.  Hoe herken je deze verschillen?  Waarvoor gebruik je de goede Wind?

Ook leer je de techniek om met de Winden en veren te reinigen van Hucha. Daarnaast leer je het beschermen van jezelf tegen slechte Wind. En het ophalen van Licht uit de goede Wind voor Heling, Kracht en Bescherming en het openen van je keelchakra.

Een informatieve workshop en bijzonder om met de energie van de Wind te leren werken!

NB.: Je hebt twee veren nodig! De paqos werken zelf met Eagle en/of Condor Veren, maar natuurlijk mag je met de Veren werken welke voor jou goed voelen.

Chumpi workshop

Lang geleden vond een Paqo een steen met 1 punt. Hij keek er naar en voelde de energie en legde hem opzij. Toen vond hij een andere steen met twee punten en legde hem ook apart.  Vervolgens vond hij stenen met 3, 4, 5,6 en 7 punten. Hij vond ze allemaal in de natuur. Soms over een periode van een paar maanden, soms duurde het jaren voordat hij weer zo’n steen vond. De Paqo begon te werken met deze stenen en zo ontstonden de Chumpi Healers.

Later werden de Chumpi-stones handgemaakt met afbeeldingen van archetypen, gezegend door de Paqos. Tegenwoordig kunnen wij leren over deze stenen en hoe we met ze kunnen werken. De stenen dragen heilige energie en zijn verbonden met een Apu van een Berg. De drie ringen rond de punten zijn verbonden met de drie werelden.

Don Alejandro is gespecialiseerd in het werken met Chumpi Stenen. Hij heeft het geleerd van zijn vader Don Santos, die zelf een groot Chumpi Healer was. En zo heeft Don Alejandro de kennis en wijsheid weer aan mij geleerd. In deze workshop krijg je informatie over iedere steen, de archetypen van de 7 nawi’s (ogen, ofwel chakra’s) waarmee ze verbonden zijn. En je leert en oefent hoe je met de stenen een heling kunt geven.

Indien voorradig kun je een set Chumpistones aanschaffen. Deze zijn door Don Alejandro mee genomen uit Peru. Prijs 80 euro. Dit is de oorspronkelijke prijs.

Nusta Karpay workshop

De Nusta Karpay is een Master Workshop, waarbij je 7 inwijdingen ontvangt met de energieën van Nustas ( godinnen, prinsessen) en elke Nusta-energie wordt opgehaald uit een krachtplek in Peru. We mogen ons meer en meer verbinden met deze liefdevolle vrouwelijke energie, en dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.
De man mag zich weer verbinden met zijn zachte kant en invoelingsvermogen, in de vrouw ontwaakt haar Godinnenenergie en komt zij weer in contact met haar vrouwelijke kracht.
Velen ervaren deze inwijdingen als een thuiskomen in jezelf en het vergroten van het vertrouwen in jezelf.  Het contact met Moeder Aarde is hersteld.

Door deze inwijdingen te ontvangen en door te geven breng je ook het bewustzijn van jezelf, anderen en Moeder Aarde op een hoger niveau.

Oefendag

Twee keer in het jaar is er een oefendag om samen te zijn, te oefenen en te delen voor diegenen, die de Huchaworkshop en de Mesatraining hebben gevolgd en/of workshops bij de Paqos hebben gevolgd. Om elkaar te stimuleren het geleerde voor onszelf dagelijks in de praktijk te brengen en het uit te dragen naar ieders eigen omgeving.

Wat kan er zoal aan bod komen?

 • Het aanroepen van de windrichtingen en krachtdieren
 • De diverse energieën, van de drie werelden
 • Werken met de Mesa
 • Werken met reinigen
 • Despacho’s
 • Tijd voor ‘ieder wat wils’: afhankelijk van wat een ieder wilt oefenen

Vele andere workshops:

Chaskas: Leer werken met de energie van de sterren

Ama Llulla: Werken aan onze innerlijke eerlijkheid, de waarheid spreken

Camino Amarillo: Verbinden met je pad van heling

Mama Killa: Leer te werken met de energie van de Maan in de tegenwoordige tijd

Mama Q'oto: Werken met de energie van de Pleiaden

Inca Chaka Kinsa Njan: Verbinding met de 3 paden, de 3 werelden

Nusta Ti'Kari, Nusta Blossoming: verdieping van de Nusta Karpay, het ontvangen van de blossoming van de Pleiaden

 

3-jarige Basistraining Inca Medicina Escuela Den Haag tot (Nusta) Paqo Pampamesayok

De 3-jarige Basistraining omvat de wijsheid en kennis, die Don Alejandro aan me heeft overgedragen. Met zijn toestemming en zegen geef ik deze wijsheid en kennis zelf door. In deze Training Inca Medicina wordt de basis gelegd om te groeien naar het level van de Pampamesayok. Iemand, die werkt als een (Nusta) Paqo Pampamesayok is een  Hoeder van Moeder Aarde.  Je loopt het Incapad, ook wel het regenboogpad, pad van het hart, het pad van eenvoud genoemd.

Wat leer je in deze training?

Terwijl je het Pad loopt, leer je de basis van het Pad van de Pampamesayok. Je neemt verantwoordelijkheid voor jezelf en jouw acties in het leven. Je gaat leven volgens 3 Gouden Regels van de Inca’s: Ama Lulla, Ama Killa, Ama Sulla, Spreek de waarheid, Steel niet en Werk hard. Je leert werken vanuit je hart, het ego lost mee op in de liefdestrilling van dit Pad.

Wat komt er zoal aan de orde?

 • Werken met je Khuya Mesa, Inca Spirits en Kosmologie
 • Meerdere verdiepingen van reiniging van zware energie (Hucha Cleansing)
 • Reiniging, verwijderen van entiteiten
 • Heling geven, zielsdelen terughalen, zegening ophalen
 • Voorouderwerk
 • Meditaties en maken van diverse Despachos (Gebedsoffers, Dankoffers) in ceremonie

Voor wie is deze Training?

 • Voor mensen die verdieping willen in hun leven, zichzelf willen helen, zich willen verbinden en communiceren met Moeder Aarde en alle Helpers, anderen willen helpen met helen.
 • Voor een ieder die zich wil bevrijden van spanningen, trauma’s, doemdenken, en bereid zijn de kennis en de wijsheid van Inca Medicina aan te nemen.
 • De verantwoordelijkheid kunnen en willen dragen om vanuit het Hart te leven en al onze broeders en zusters te omarmen.

Je krijgt de wijsheid en tools aangereikt door Mama Jacqueline (Nusta Paqo Pampamesayok). Zij zal dit altijd doen vanuit verbinding met Don Alejandro. Wanneer Don Alejandro Nederland bezoekt, word je daarover geïnformeerd zodat je hem kunt ontmoeten.

Voorwaarde voor deelname: Om in te stappen in de basistraining, wordt van je gevraagd om eerst de Mesatraining en de Huchatraining te volgen. Ook zal een individueel gesprek plaatsvinden.

Locatie:  Mezenlaan 101, Den Haag

Voor meer informatie: info@evenwichtinjeleven.nl

Ervaringen van hoocha reiniging en reiniging van huis:

“Ik begrijp niet precies wat je hebt gedaan. Ik voel me op de een of andere manier blij en licht.” “Mijn huis voelt weer van mij.”

“Wat een bijzondere ervaring. Ik heb me al maandenlang niet zo ontspannen gevoeld. De pijn is weg en ik heb heerlijk geslapen vannacht.”